Аеромитинг Ниш


Током завршних припрема Аеромитинга у Нишу, девојке су успеле да изведу формацију од 7 жена, али пошто је рекорд најављен као формација 8 жена, то се није могло признати. Остао је још сутрашњи дан- 2.август да се рекорд изведе на самом Аеромитингу, али метео ситуација то нажалост није дозволила, тако да скок није ни извршен.
Упорност је победила и велика жеља свих нас остварила се ипак неколико дана касније – 28.августа, на аеродрому Батајница. Пошто је остало неискоришћено још 4 лета, од одобреног ресурса војног хеликоптера , договорено је да се покуша тог дана …. Први скок је прошао без жељеног резултата, остала су још три покушаја! Питам Јелену, која се припрема за скок : “Јецо кад мислиш да ћете моћи да га изведете”, а она , уз смешак одговори: “па ево сад” …. ја сам јој веровала….
Падобранке, тренер и сниматељи су се укрцали у хеликоптер, а сви ми који смо остали на земљи, не спуштајући поглед са неба, држали смо палчеве, заћутали и ослушкивали… и ево га .. проломили су се радосни врисци са неба, знали смо да су овог пута успеле. Небо је толико било чисто, да смо голим оком на 3000 м видели ту кратку формацију и прелеп разлаз шарених падобрана по небу. Био је то невероватан тренутак када смо сви једва чекали да их загрлимо и стиснемо им руке! Небеске хероине које су обориле рекорд тог дана биле су: Јелена Михајловић, Ана Вујчић, Светлана Симић, Радмила Ђурић, Милена Мирковић, Маја Момчиловић, Тијана Радић и Јелица-Ели Крајчески.
Тог истог дана наше Удружење је у своје чланство примило и 3 одважне девојке – прве жене пилоте Војске Србије: Сандру Радовановић, Ању Крнету и Ану Тадић и том приликом уручиле им чланске карте и по 1 књигу ауторке Људмиле Јовановић “Жене летачи Југославије”, иначе прве и почасне председнице нашег Удружења .
Изузетно добро је обавио свој посао тренер Небојша Јандрић-Џими, који је све време био уз девојке и пружао им неопходне савете и помоћ, али и у координацији са секретаром и председницом Удружења, сву организациону помоћ на релацији Војска – Удружење. Поред њега, ту су били и падобранци-сниматељи Димитрије Дадић, Јован Ђокић-Јоца , Борис Вукадиновић-Мрав и Урош Митровић-Урке. Професионално суђење обавила је такође жена-чланица Удружења, госпођа, Ана Сегедински, национални судија и бивша репрезентативка у падобранству.
Све скокове пратио је и Стеван Шашић, председник Комисије за падобранство ВСС, који је био и део стручног тима рекорда.
Велику захвалност упућујемо Војсци Србије – Команди ВиПВО, која је обезбедила хеликоптер и логистичку подршку и наравно, Команданту аеродрома Батајница, генералу Предрагу Бандићу и његовим сарадницима, без чије подршке и помоћи цела ова акција не би могла бити изведена.
Такође упућујемо захвалност и Комисији за падобранство Ваздухопловног савеза Србије, сарадницима ове акције за стручну и маркетиншку помоћ ! текст: Сузана Димић, секретар УЗЛС.

You may also like

LEAVE A COMMENT